Adresa
Divka Budaka 1d, Zagreb

Radno vrijeme
Pon-pet: 8:00-15:00
Vikend: zatvoreno

svi-sudionici-pred-katedralom-terenska-nastava-u-đakovu-privatna-škola-futura

Terenska nastava u Đakovu u suradnji sa Institutom za stručno usavršavanje mladih

Naš izlet u Slavoniju bio je jedan od onih koji ćemo dugo pamtiti. Nije to bio samo običan izlet, već putovanje koje nas je povezalo s tradicijom, poviješću i ljepotama naše lijepe Slavonije. Putovanje je započelo rano ujutro, kada smo se okupili i krenuli na put prema Slavoniji. Putovali smo u veselju, uzbuđeni zbog svega što nas čeka, a kako smo se približavali našim odredištima, svi smo postajali sve nestrpljiviji. 

atmosfera-u-busu-terenska nastava-ekonomista-u-đakovo-privatna-škola-futura

Prva destinacija našeg izleta bio je OPG Knežičić, smješten u mirnom dijelu Slavonije. Kada smo stigli, ljubazni domaćini su nas dočekali, ponudili njihovim domaćim sjemenkama te nas uputili na razgledavanje. OPG Knežičić bavi se proizvodnjom  bučinog ulja, a domaćin nas je proveo kroz cijeli proces proizvodnje. Naučili smo mnogo o tome kako se sjemenke buče obrađuju, prerađuju i kako se na kraju dobiva ulje visoke kvalitete. 

domaćini-lijepo-ugostili-učenike-terenska-nastava-u-đakovu-privatna-škola-futura
Profesorica-na-OPG-u- terenska-nastava-u-Đakovu- Privatna-škola-Futura
učenici-sa-domaćinima-na-opg-terenska-nastava-u-đakovu-privatna-škola-futura

Vezano za to, pričali su nam i o važnosti zaštite okoliša i održivog razvoja, te o tome kako njihov OPG nastoji smanjiti negativan utjecaj na prirodu. Proizvodnja bučinog ulja nije samo ekonomska djelatnost, već je i način života koji je povezan s okolišem. Imali smo priliku probati, te kupiti bučino ulje i sjemenke,  a miris i okus svakog od njih bio je nevjerojatan. Bilo je jasno da je proizvod nastao s ljubavlju i pažnjom. Također probali smo domaći sir, kulen, slaninu, koji proizvode sami i sve nas je jako oduševilo!

 

Nakon što smo završili s razgledavanjem OPG-a, uslijedio je trenutak opuštanja i uživanja u tradicionalnoj slavonskoj kuhinji. Put nas je odveo do restorana Ambar, gdje smo imali priliku isprobati slavonske specijalitete. Čim smo ušli, dočekali su nas mirisi domaće hrane! Svaki zalogaj bio je pravi užitak. Ne samo da je hrana bila ukusna, već je i atmosfera bila nevjerojatno prijateljska i opuštajuća. Svi su se veselili i razgovarali o doživljajima koji su nas čekali, a zajednička hrana bila je savršen način da se svi opustimo i uživamo u dobrom društvu. Slavonska hrana je odraz života i kulture ovog kraja, i upravo to smo mogli osjetiti u svakom jelu.

učenici-na-traktoru-terenska-nastava-u-đakovu-privatna-škola-futura
profesorica-daje-izjavu-terenska-nastava-u-đakovu-privatna-škola-futura
učenici-kod-domaćina-opg-terenska-nastava-u-đakovu-privatna-škola-futura

Nakon što smo se zasitili, krenuli smo prema našem sljedećem odredištu, Državnoj ergeli Đakovo. Kada smo stigli, dočekao nas je gospodin koji nam je ispričao povijest ergele i važnost konja Lipicanaca za Hrvatsku. Lipicanac je jedno od najpoznatijih konja na svijetu, poznat po svojoj ljepoti i snazi. Gospodin nam je detaljno objasnio povijest ove pasmine, kako su konji Lipicanaci došli u Hrvatsku, te kako se čuvaju u ergeli Đakovo. Zanimljivo je bilo čuti da je Državna ergela Đakovo jedna od najstarijih i najvažnijih ergela u Europi, te da se bavi Lipicanacima već više od 450 godina. Naši domaćini su nam pokazali kako se brinu za konje, kako ih treniraju i pripremaju za različite konjičke discipline. Osim što su nam ispričali povijest i tradiciju, imali smo priliku i vidjeti konje izbliza, što je bila nezaboravna prilika. Njihova elegancija i snaga nas je fascinirala, a mnogi su od nas poželjeli saznati više o konjičkom sportu i brizi o konjima. Nakon posjeta ergeli, krenuli smo u obilazak grada Đakova.