Projekt “Reflective Learning”

PROJEKT "Reflective Learning"

Kad bolje razmisliš, više naučiš

Slika za Reflective Learning

Dosadašnji Erasmus+ projekti u kojima je sudjelovala škola Futura obično su podrazumijevali standardnu raspodjelu uloga – nastavnik je onaj koji znanje daje ili do njega vodi, a učenik onaj koji znanje prima ili se njime služi. No, u ovom projektu punog naziva „Reflective teaching/learning in a modern European digital classroom“ priča je nešto drukčija. Ovaj put učenici kroz preispitivanje nastavnih metoda i raspravu o njima ne poboljšavaju samo svoje razumijevanje i svladavanje naučenog, već i pomažu nastavnicima osvrnuti se na svoje metode rada, upoznati nove te pronaći način vođenja zanimljivije i produktivnije nastave.

U projektu „Reflective Learning“ naša škola, kao hrvatski partner, surađuje s još pet škola iz četiri europske zemlje: I.I.S.S. “Concetto Marchesi” – Mascalucia (Italija), Vilniaus Vasilijaus Kacialovo gimnazija (Litva), Colegiul National de Informatica Piatra Neamt (Rumunjska), I.I.S.S. "A. M. Mazzei - Sabin" (Italija) i Liepajas Raina 6. vidusskola (Latvija). Svaka će zemlja, uključujući i Hrvatsku, biti domaćin po jedne razmjene nastavnog osoblja ili učenika. One će predstavljati točke susreta pripadnika različitih jezičnih, kulturnih i socijalnih sredina te će pomoći da kroz upoznavanje s nečim drukčijim zajednički stvorimo nešto novo.

Refleksija na kojoj se ovaj projekt bazira odnosi se na vlastito promišljanje i osvrt na gradivo, način predavanja i učenja kroz tri glavna pitanja – što je učinjeno, kako je učinjeno i zašto.  Aktivnosti koje će se provoditi tijekom razmjena uključivat će radionice na temu integriranog učenja sadržaja i jezika (CLIL), „obrnutog“ predavanja, debatiranja, metoda ispitivanja mišljenja, učenje kroz praktičan rad i sličnog. Sve projektne aktivnosti, kao i materijali koji će predstavljati rezultate zajedničkih napora nastavnika i učenika bit će dostupni putem digitalnih medija, ali i unutar škola-partnera, te će biti u potpunosti financirani od strane Erasmus+ programa Europske Unije.

Krajnji su ciljevi projekta pronalazak zanimljivijih metoda predavanja u skladu s refleksijama nastavnika i učenika, promoviranje interkulturalnog dijaloga i suradnje kroz sve oblike učenja, promicanje svladavanja digitalnih vještina i poboljšavanja jezičnih kompetencija te jačanje profesionalnih i edukacijskih profila nastavnika.

Vijesti o projektu