Završni rad

ZAVRŠNI RAD

Mnogi maturanti u našoj školi se susretnu s pitanjima "Što je to završni rad? Kako ga napisati? Zašto ga pišemo?" Dragi maturanti, ne lutajte dalje - ovdje ćete dobiti sve potrebne odgovore.

Što?

Završni rad se odnosi na pisanje rada na izabranu temu kod željenog mentora i na prezentiranje istoga pred ispitnom komisijom.

Kako?

Prvi korak pri izradi završnoga rada je odabir teme i mentora. Nemojte biti brzopleti, dobro promislite i izaberite nešto o čemu ćete s užitkom pisati i što vas zaista zanima. Drugi korak je prikupljanje literature i proučavanje izvora podataka koji trebaju biti provjereni i pouzdani.

Upute za pisanje završnoga rada i izradu pripadajuće prezentacije su ovdje! Temeljito ih pročitajte (s oba oka otvorena) i pri pisanju završnoga rada neprekidno se na njih vraćajte kako bi vaš završni rad bio dotjeran i pravilno napisan.

Nakon što je rad napisan i mentor ga je odobrio, rad se brani u terminu koji odredi škola, a pred ispitnom komisijom koja se sastoji od tri člana.

Zašto?

Završni rad i njegova prezentacije vrhunac su srednjoškolskog obrazovanja u svim strukovnim školama te predstavljaju svojevrstan ispit zrelosti za maturante. Kroz njega maturant pokazuje svojim nastavnicima što je naučio kroz sve četiri godine školovanja i s kojom razinom obrazovanja izlazi iz srednje škole.

Ne zaboravite...

Pri pisanju rada se konstantno savjetujte sa svojim mentorom i poštujte dogovorene rokove kako bi sa što više zadovoljstva, a što manje neprospavanih noći preskočili još jednu važnu životnu stepenicu.

Puno uspjeha žele vam vaša ravnateljica i svi profesori!