POSJET GRKOKATOLIČKOJ CRKVI I ŽIDOVSKOJ SINAGOGI

U ponedjeljak 11.03.2019. učenici Privatne ekonomsko-informatičke škole „Futura“, zajedno s prof. Tomislavom Galovićem i prof. Ružicom Belić, posjetili su Grkokatoličku crkvu i Židovsku sinagogu.

GRKOKATOLIČKA CRKVA

 U obje institucije imali smo dogovoreno predavanje gdje su učenici mogli saznati i upoznati se s Grkokatoličkom crkvom u Hrvatskoj, kroz jedan povijesni i religijski presjek. Naziv "grkokatolici" podrazumijeva katoličke vjernike istočnoga, bizantskog obreda, koji su u Hrvatskoj – u kojoj prevladava većinski rimski ili zapadni obred – organizirani u jednoj biskupiji ili eparhiji. I grkokatolici i rimokatolici su  katolici, što jasno proizlazi i iz samoga naziva. I jednima i drugima vrhovni pastir na zemlji je papa, rimski biskup. On je simbol i jamac tog zajedništva. Onaj tko je u zajedništvu s rimskim papom  je katolik. Katolici bilo kojega obreda imaju zajedničku baštinu: iste vjerske istine, iste zapovijedi (deset Božjih zapovijedi), isti izvor Božje milosti (sedam svetih tajni ili sakramenata). Grkokatolici su, kao i pravoslavni (u većini slavenskih naroda), baštinici istoga bizantskog obreda, s time da svaka samostalna Crkva ima neke posebnosti. Danas katolici istočnog obreda ili grkokatolici u Hrvatskoj svjedoče jedinstvo u različitosti. Oni u svojim bogoslužjima čuvaju ono što je resilo Crkvu prvih stoljeća. Učenici su mogli vidjeti unutrašnjost grkokatoličke crkve (koja je uređena u bizantskom, istočnom stilu), upoznati se s obredima služenja sv. mise, a imali su i prigodu za postavljanje pitanja.

ŽIDOVSKA SINAGOGA

Rana povijest židovskog naroda istodobno čini i sadržaj temeljne židovske religijske knjige Tore – biblijskoga Petoknjižja (prvih pet knjiga Biblije). Praotac židovskog naroda je Abraham. Židovi su imali status izabranog naroda, ali biti izabrani narod nije bila samo povlastica već i odgovornost. Židovi vjeruju u samo jednoga Boga kojega nazivaju Jahve. Židovska religija bogata je brojnim blagdanima koji simboliziraju i oživljavaju sjećanje na događaje iz židovske povijesti. Neki od njih su blagdan Pashe koji pada u vrijeme kršćanskog Uskrsa, zatim Roš Hašana – židovska Nova godina (slavi se u našem, mjesecu rujnu), zatim Jom Kipur – blagdan pomirenja, blagdan Hanuka, koji se događa u vrijeme kršćanskog Božića i naziva se blagdanom svjetla. Židovi imaju 613 pravila za ispravan vjerski život, a ona su objašnjena u židovskom obredniku koji se zove Talmud. Osnovna razlika između Židova i kršćana je ta što Židovi nisu prihvatili Isusa kao Mesiju, već njegov dolazak još uvijek iščekuju. Za kršćane je Isus Sin Božji i Mesija, dok je za Židove bio osoba koja je kršila židovske zakone i bogohulila, pa je stoga i razapet na križ. U povijesnom i sudbonosnom spletu burnih događaja i zbivanja onoga doba Isus nije bio nikakav vojni vođa što su Židovi na neki način od njega očekivali, jer je postojala velika želja da se oslobode rimskog jarma. Naprotiv, Isus je bio Sin Božji i došao je propovijedati Radosnu vijest – Evanđelje i pokazati svojim primjerom kako treba živjeti i ljubiti Boga. Židovi su kroz svoju povijest bili raseljavani, proganjani i ubijani i jedan su od najraseljenijih naroda svijeta, jer ih ima više u svijetu nego u njihovoj matičnoj domovini.

Učenici su svakako imali prigodu upoznati se sa židovskim vjerskim obredima, upoznati njihov način života i vjerovanja, uočiti osnovne razlike u odnosu na druge svjetske religije, a bilo je i mogućnosti za postavljanje pitanja i za diskusiju. Posjet ovim dvjema institucijama obogatio nas je za nova znanja i nove spoznaje, te proširio naše vidike. Upoznali smo različite religije koje njeguju svoju vjeru i kulturu i žele učiniti svakog čovjeka plemenitijim i boljim.

  • posjet grkokatoličkoj crkvi i sinagogi - 1
  • posjet grkokatoličkoj crkvi i sinagogi - 2
  • posjet grkokatoličkoj crkvi i sinagogi - 6
  • posjet grkokatoličkoj crkvi i sinagogi - oltar
  • posjet grkokatoličkoj crkvi i sinagogi - 3
  • posjet grkokatoličkoj crkvi i sinagogi - 4
  • posjet grkokatoličkoj crkvi i sinagogi - 19
  • posjet grkokatoličkoj crkvi i sinagogi - 18
  • posjet grkokatoličkoj crkvi i sinagogi - 17
  • posjet grkokatoličkoj crkvi i sinagogi - 8

Još nema komentara.

Ostavite komentar